Hoewel de meeste mensen, ongeacht hun culturele achtergrond, graag willen dat wij met zogenaamde traditionele Zwarte Pieten langs de huizen komen. Krijgen wij soms een aanvraag voor een huisbezoek van Sinterklaas, waarbij gevraagd wordt of wij met een zogeheten Roet-veeg-piet langs komen.

Wij bij Sinterklaasboekingen.nl zijn wij van mening dat het uiterlijk van Sinterklaas en Zwarte Piet constant in ontwikkeling is door de eeuwen heen. Wij zien dan ook geen principiële problemen in het aanbieden van Roet-veeg-pieten voor bedrijfsbezoeken of huisbezoeken. Daarnaast hechten wij ook veel waarde aan tradities en cultuur.

Logistiek

Logistiek gezien is het niet altijd mogelijk om aan de vraag te voldoen om met Roet-veeg-pieten langs te komen. Het is namelijk niet altijd mogelijk om tussen de bezoekjes om te schminken van volledig Zwarte Piet naar Roet-veeg-piet of andersom. Buiten dat dit enorm veel tijd kost, zal dit ten koste gaan van de kwaliteit en het mooie uiterlijk van onze Pieten. Dit is dan ook de reden dat wij in principe geen huisbezoekjes doen met Roet-veeg-pieten.

Soms maken wij een uitzondering wanneer het bezoek aan het begin van een ietwat rustigere dag gepland kan worden. Uiteraard moet er dan ook voldoende tijd zijn om hierna het uiterlijk weer goed bij te werken. Door de verloren extra tijd zal een bezoekje met zogeheten Roet-veeg-pieten duurder uitpakken dan een bezoek van een volledig zwart geschminkte Zwarte Piet.

Bij bedrijfsbezoeken is het vaak wel mogelijk om met Roet-veeg-pieten te komen indien vooraf besproken. Wij plannen dan extra tijd in voor het om schminken. Echter wanneer wij onze standaard Sinterklaasshow moeten uitbreiden met extra Pieten, kunnen wij geen garanties geven dat ook deze extra Pieten als roet-veeg-piet zullen verschijnen. Dan kan het voor komen dat sommige Pieten alsnog volledig zwart zullen zijn.  Wij maken dan namelijk soms gebruik van externe partijen die wellicht geen ruimte hebben in hun schema om vooraf of naderhand om te schminken. Hoewel wij ons best doen, kan het dan dus een bonte boel worden! Wilt u als bedrijf dus graag dat wij komen met Roet-veeg-pieten, dan kunt u dit specifiek aangeven bij uw aanvraag. Wij zullen dan rekening houden met uw wensen. Over de hoeveelheid vegen of wijze waarop deze zijn aangebracht op het gezicht, kunnen geen rechten worden ontleend.

Geschiedenis

Voor kinderen maakt het niet zo heel veel uit welke kleur Zwarte Piet heeft. Desalniettemin hecht een grote meerderheid van de mensen wel waarde aan de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet. Wij zijn zelf van mening dat het feest in ere gehouden moet worden door respect te hebben en houden voor de historische oorsprong. Hoe vaag deze wellicht soms ook lijkt!

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet. Vrijwel alle theorieën komen terug op dezelfde oorspronkelijke waarden en normen. Een oude man die kinderen en minderbedeelden helpt en hierbij veelal begeleid wordt door één of meerdere personen of wezens die geheel of gedeeltelijk zwart geschminkt zijn of rondlopen in dierenhuiden.

In tegenstelling tot wat men graag doet laten denken is Zwarte Piet geen bedenksel van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Al veel eerder werd geschreven over de rechterhand van Sinterklaas. Het sinterklaasfeest is ook niet louter een Nederlands feest! Het wordt op verschillende plaatsen in o.a. Europa, het verre Oosten en Centraal-Azië gevierd. Overal een beetje anders, maar toch met veel gelijkenissen.  De opvallendste gelijkenis van Sinterklaas en Zwarte Piet met een eveneens eeuwenoude traditie is misschien wel Hajji Firuz – Nourooz Oumad uit Iran/Persië. Zonder al te diep in te gaan op al deze verschillende verschijningsvormen, namen en data zie je in alle tradities die gerelateerd lijken aan het sinterklaasfeest wereldwijd ongeveer dezelfde strekking.

Groene, Paars of Geel geschminkte Pieten komen hierin niet voor en passen niet in het verhaal dat hierachter zit. Wij kiezen er dan ook voor om in principe geen anders kleurige Pieten aan te bieden, maar wel roet-veeg-pieten en geheel Zwarte Pieten. Daarnaast zijn wij van mening indien er een link zou zijn naar het slaven-verleden van Nederland, wij deze juist moeten gebruiken om de waarde van ieders vrijheid te onderstrepen en slavernij in alle vormen en maten te veroordelen. 

Discussie

Buiten dit specifieke bericht hier op onze website, wensen wij niet mee te doen aan enige discussie dan ook. Wij houden ons liever bezig met het positieve aspect van het Sinterklaasfeest en het blij maken van mensen. Het is namelijk onmogelijk om hierin iedereen tevreden te stellen en hopen op respect voor het feit dat wij hierin keuzes hebben moeten maken.